søndag 29. mars 2009

ADVARSEL! For guds skyld ikke drikk teen din!!!


Hva er det med media og den sykelige fokuseringen på alt tenkelige og utenkelige som kan gi deg økt kreftrisiko? Hva skal vi med denne informasjonen? Trenger vi virkelig å vite at det er økt risiko for kreft hvis man er bitt av flått eller har tannkjøttbetennelse?
Kjipt nok å bli bitt av flått, hvis man ikke også skal bekymre seg om at man kan få kreft i tillegg.
Jeg har tidligere skrevet at jeg unngår artikler om kreft, men etter at VG tidligere i dag meldte om at varm te gir økt kreftrisiko, var begeret (eller tekoppen om du vil...) full.


Jeg drittlei alle disse artiklene om alt vi bruker, gjør og spiser hver dag, som potensielt kan gi økt kreftrisiko. Greit nok med røyking og de andre åpenbare kreftrisikoer, men hvor stor kreftfare utsetter vi oss egentlig ved å tenne røkelse, spise en pølse eller mager fisk. I følge artikler jeg har funnet på nettet gir disse tre uskyldige tingene økt kreftrisiko.



Her er et tenkt eksempel på hva en helt vanlig jente kan utsette seg for i løpet av enn dag hvis man skal ta alle artikler om kreftrisiko alvorlig:


Det er en helt vanlig morgen, og du våkner for en gangs skyld frisk og opplagt.
Du går på badet, går på badevekta for å sjekke status. Du innser at strandsesongen utgår i år også. Litt for mange kilo rundt midjen (økt kreftrisiko). Pytt, pytt tenker du og hopper i dusjen. Du kommer på at du må ta p-pillen (økt kreftrisiko). Etter dusjen tusler du på kjøkkenet, lager en kopp god varm te (økt kreftrisiko), før du tar deg en tar en multivitamin (økt kreftrisiko). Du jobber som politi (økt kreftrisiko) og siden dere er ofte på patrulje blir lunsjen vanligvis en pølse (økt kreftrisiko). Men du kompenserer det med å spise fisk hjemme så ofte du kan, og helst mager fisk (økt kreftrisiko). Siden du har en stressende jobb så er det deilig å slappe av og kose seg med et glass rødvin (økt kreftrisiko) og litt potetgull (økt kreftrisiko) om kvelden. Og for å gjøre det ekstra hyggelig tenner du litt røkelse (økt kreftrisiko), mens du slår av en prat på mobilen (økt kreftrisiko) med dine venner.

Så i løpet av en dag med daglige gjøremål har denne jenta økt kreftrisikoen ved elleve anledninger!!!

Hva er konklusjonen? Tja, hvis man skal unngå all risiko bør man vel flytte til fjells, drikke vann, spise fisk og grønnsaker. Men i så fall kommer det vel en undersøkelse som viser at furu og fjellørret kan gi økt kreftrisiko.

Min filosofi er at man kommer utrolig langt med et fornuftig kosthold, en relativt sunn livsstil og en stor porsjon skepsis til alle skremselsartiklene om kreft. Lev litt farlig i dag, tenn røkelse og drikk te:-)

For de spesielt interesserte har jeg nedenfor gitt lenker til noen av de artiklene jeg fant etter et raskt Google-søk, bare for å vise noen av de hysterisk mange artiklene som finnes om dette temaet.

Varm te øker kreftrisikoen
Overvekt gir økt kreftrisiko
P-piller øker kreftrisikoen
Multivitaminer øker kreftrisiko
Diabetes øker kreftrisiko
Flått øker kreftrisiko
Akrylamid øker kreftrisikoen
Pølser øker kreftrisikoen
Mobilen øker kreftrisikoen
Tannkjøttbetennelse øker kreftrisiko
stekt kjøtt øker kreftrisiko
Mager fisk gir økt kreftrisiko
Økt kreftrisiko av røkelse
Ett glass vin om dagen øker kreftfaren
Cannabis øker faren for testikkelkreft
Potetgull øker kreftfaren

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Blogglisten